Jak często można jeść słodycze?

Bardzo wiele zależy od tego, jak zdefiniujemy „coś słodkiego”.

 

Spożywanie wysokoprzetworzonych produktów spożywczych, zawierających dużą ilość cukrów prostych oraz mało wartościowych źródeł tłuszczu, jest silnie skorelowane z przekraczaniem zapotrzebowania kalorycznego i w konsekwencji również z przybieraniem na wadze. Takie produkty charakteryzują się wysoką gęstością kaloryczną, czyli mają dużą kaloryczność w stosunku do wagi i objętości produktu. Nie gwarantują długotrwałego poczucia nasycenia.

 

Z kolei spożywanie pełnowartościowych posiłków na słodko, w których wykorzystujemy takie składniki jak owoce, orzechy, migdały, produkty z pełnego ziarna, suszone owoce, chudy nabiał, słodzik bez kalorii czy nawet odżywka białkowa, może być świetnym sposobem, by zaspokoić ochotę na coś słodkiego i wspomóc ograniczenie spożycia niezdrowych przekąsek.

 

 

Jeżeli chcesz wiedzieć jak przygotować takie posiłki, koniecznie sprawdź moje przepisy kulinarne, z których korzysta już kilkadziesiąt tysięcy osób. W Zestawie E-booków i jadłospisów znajdziesz między innymi przepisy na zdrowe naleśniki, gofry, placki i inne posiłki, które zastąpią Ci słodycze i pomogą szybciej zmienić nawyki. Zamiast rezygnować ze słodyczy z dnia na dzień, zacznij stopniowo wprowadzać do swojej diety zdrowe zamienniki, które dadzą Ci satysfakcję z jedzenia. Twoja dieta będzie zdrowsza i zarazem przyjemna, dzięki czemu unikniesz kryzysów motywacji i napadów objadania.

Jak często można jeść słodycze?

Bardzo wiele zależy od tego, jak zdefiniujemy „coś słodkiego”.

 

Spożywanie wysokoprzetworzonych produktów spożywczych, zawierających dużą ilość cukrów prostych oraz mało wartościowych źródeł tłuszczu, jest silnie skorelowane z przekraczaniem zapotrzebowania kalorycznego i w konsekwencji również z przybieraniem na wadze. Takie produkty charakteryzują się wysoką gęstością kaloryczną, czyli mają dużą kaloryczność w stosunku do wagi i objętości produktu. Nie gwarantują długotrwałego poczucia nasycenia.

 

Z kolei spożywanie pełnowartościowych posiłków na słodko, w których wykorzystujemy takie składniki jak owoce, orzechy, migdały, produkty z pełnego ziarna, suszone owoce, chudy nabiał, słodzik bez kalorii czy nawet odżywka białkowa, może być świetnym sposobem, by zaspokoić ochotę na coś słodkiego i wspomóc ograniczenie spożycia niezdrowych przekąsek.

 

 

Jeżeli chcesz wiedzieć jak przygotować takie posiłki, koniecznie sprawdź moje przepisy kulinarne, z których korzysta już kilkadziesiąt tysięcy osób.

 

W Zestawie E-booków i jadłospisów znajdziesz między innymi przepisy na zdrowe naleśniki, gofry, placki i inne posiłki, które zastąpią Ci słodycze i pomogą szybciej zmienić nawyki.

 

Zamiast rezygnować ze słodyczy z dnia na dzień, zacznij stopniowo wprowadzać do swojej diety zdrowe zamienniki, które dadzą Ci satysfakcję z jedzenia. Twoja dieta będzie zdrowsza i zarazem przyjemna, dzięki czemu unikniesz kryzysów motywacji i napadów objadania.

Materiały właśnie trafiły

na Twoją skrzynkę e-mail