Bardzo wiele zależy od tego, jak zdefiniujemy „coś słodkiego”.
Spożywanie wysokoprzetworzonych produktów spożywczych, zawierających dużą ilość cukrów prostych oraz mało wartościowych źródeł tłuszczu, jest silnie skorelowane z przekraczaniem zapotrzebowania kalorycznego i w konsekwencji również z przybieraniem na wadze. Takie produkty charakteryzują się wysoką gęstością kaloryczną, czyli mają dużą kaloryczność w stosunku do wagi i objętości produktu. Nie gwarantują długotrwałego poczucia nasycenia.
Z kolei spożywanie pełnowartościowych posiłków na słodko, w których wykorzystujemy takie składniki jak owoce, orzechy, migdały, produkty z pełnego ziarna, suszone owoce, chudy nabiał, słodzik bez kalorii czy nawet odżywka białkowa, może być świetnym sposobem, by zaspokoić ochotę na coś słodkiego i wspomóc ograniczenie spożycia niezdrowych przekąsek.
Jeżeli chcesz wiedzieć jak przygotować takie posiłki, koniecznie sprawdź moje przepisy kulinarne, z których korzysta już kilkadziesiąt tysięcy osób. W Zestawie E-booków i jadłospisów znajdziesz między innymi przepisy na zdrowe naleśniki, gofry, placki i inne posiłki, które zastąpią Ci słodycze i pomogą szybciej zmienić nawyki. Zamiast rezygnować ze słodyczy z dnia na dzień, zacznij stopniowo wprowadzać do swojej diety zdrowe zamienniki, które dadzą Ci satysfakcję z jedzenia. Twoja dieta będzie zdrowsza i zarazem przyjemna, dzięki czemu unikniesz kryzysów motywacji i napadów objadania.